Na jakie rozwiązanie decydują się właściciele nowo otwieranych lokali gastronomicznych? Jakie są przewagi zintegrowanych systemów i aplikacji nad kasą fiskalną?
POLECAMY
Kasa fiskalna a system POS
Pierwsze kasy fiskalne pojawiły się w Polsce ćwierć wieku temu. Nowy podatek, który regulował przepływ towarów na wolnym rynku (VAT), wymagał także procesu fiskalizacji dochodów. Zarówno podatek, jak i same urządzenia funkcjonowały już od wielu lat w sąsiadujących krajach. Od samego początku miały one spełniać jedno podstawowe zadanie – rozliczać przedsiębiorców z należnego podatku od wypracowanego obrotu. Urządzenia te, czy to na początku ich wprowadzenia czy dziś, muszą mieć homologację, która potwierdza warunki konstrukcyjne narzucone przez Ministerstwo Finansów.
W ostatnich latach pojawiło się dla nich nowocześniejsze rozwiązanie, czyli kasy POS. Funkcjonalnie są one jednostkami PC zintegrowanymi z ekranem dotykowym i posiadające dodatkowe akcesoria: czytniki (kodów kreskowych, kart magnetycznych, NFC) oraz drukarkę bonową i drukarkę fiskalną. Początkowo znajdowały zastosowanie w dużych obiektach gastronomicznych. W tych właśnie lokalach udawało się przyspieszyć obsługę gości i lepiej zarządzać logistyką. Dziś nawet małe gastronomie decydują się na systemy POS. Powodem jest nie tylko funkcjonalność, ale też mobilność urządzeń i dodatkowe funkcje, które wspomagają prowadzenie działalności.
Jakie są różnice?
Zintegrowany system POS łączy w sobie wszelkie funkcjonalności tradycyjnej kasy fiskalnej i znacząco je przewyższa. Według ministerialnych wymagań w przypadku systemu homologacji podlegają wyłącznie drukarki, a nie elementy składowe całego systemu, które można dowolnie konfigurować i aktualizować. Poza funkcjonalnościami kasy fiskalnej (ewidencjonowanie sprzedaży) system POS to także:
- jednoczesna obsługa kilku klientów – na jednym lub na kilku stanowiskach, bez konieczności zamykania jednego rachunku, by otworzyć drugi;
- indywidualne konta dla pracowników z łatwym logowaniem i przełączaniem między użytkownikami (logowanie pinem, kartą lub odciskiem palca);
- spersonalizowany ekran startowy (dostosowany do potrzeb lokalu);
- interaktywne menu (możliwość modyfikacji potraw w dowolnym momencie o...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!