“World of Coffee 2022” - tym razem w Mediolanie. Focus na wodę

Aktualności

Już 25 czerwca oczy wszystkich miłośników kawy zwrócone będą ku Włochom. Największe targi kawy na świecie w segmencie speciality organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA) miały odbyć się w Warszawie. Niestety, najważniejsze wydarzenie w branży w tym roku zostało przeniesione do ojczyzny espresso.

Jak co roku targom towarzyszyć będą przeróżne wydarzenia, min. Mistrzostwa Świata w parzeniu kawy w różnych kategoriach. 

Już od pewnego czasu na wszystkich wydarzeniach branżowych zaobserwować możemy pewne wiodące i ugruntowane już trendy, takie jak popularność upraw ekologicznych i fair trade. Wyraźnie rosnącą tendencją jest także zwrot w kierunku zrównoważonego rozwoju. W tym roku zaobserwować można również focus na wodę - jednym z głównym partnerów zarówno czerwcowych Mistrzostw Świata w parzeniu kawy w Mediolanie, jak i wrześniowych mistrzostw “World Barista Championship” w Melbourne jest europejski lider systemów uzdatniania wody - BWT water+more znany z działań proekologicznych i sustainability. Spodziewać się możemy zatem, że w Mediolanie przewijać się będą motywy takie, jak redukcja plastiku, zrównoważony rozwój, działanie na rzecz oszczędzania wody na świecie, wpisane od lat w działalność BWT, lecz leitmotivem będzie z pewnością znaczenie wody w parzeniu kawy. Tematyka ta wybrzmiewa na branżowych imprezach wyraźnie już od kilku lat - przykładowo część dochodów również z mediolańskiego festiwalu “Milan Cofee Festival 2019” przekazana została na rzecz inicjatywy “Waterfall Project”, wspomagającej dostęp do czystej wody pitnej w krajach, w których znajdują się plantacje kawy.
 


Wszystko zatem wskazuje, że temat jakości wody będzie obecny zatem i na najbliższych targach, a rąbka tajemnicy uchyla dr Frank Neuhausen, Dyrektor Zarządzający BWT water+more Deutschland GmbH: “Znaczenie jakości wody jest kluczowe dla smaku wszystkich napojów gorących, nie da się uzyskać odpowiedniego smaku kawy, jeżeli nie bazuje ona na dobrej wodzie. Smak kawy to wypadkowa kilku czynników: oczywiście wysokiej jakości ziaren, odpowiedniego sprzętu, kwalifikacji baristy, ale też odpowiednio uzdatnionej wody.”. Czy to prawda będzie można przekonać się już 25 czerwca w Mediolanie.
 


Więcej informacji o targach: https://worldofcoffee.org/

Przypisy