Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy przede wszystkim od jego profilu – inne będzie potrzebne w barze serwującym głównie śniadania i dania na wynos, inne w restauracji z drink-barem lub ogródkiem grillowym. Wszelkie potrzebne sprzęty i urządzenia gastronomiczne to wyposażenie kuchni i zaplecza – strefy przechowywania, obróbki, przyrządzania dań oraz wydawania posiłków gościom. Ich asortyment jest bardzo szeroki, a wszystkich nie sposób wymienić. Inna rzecz to wyposażenie sali restauracyjnej – to przede wszystkim stoły i krzesła, ale w aranżacjach wykorzystywane są także sofy, fotele i hokery. Jest jednak kilka zasad, którymi warto się kierować przy wyborze wyposażenia kuchni, zaplecza gastronomicznego, jak i sali restauracyjnej. Z pewnością warto postawić na profesjonalne produkty produkowane z myślą o lokalach gastronomicznych – z uwagi na ich wytrzymałość, wysoką jakość i łatwość obsługi. Kolejna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, to oszczędność miejsca i czasu – jedno urządzenie zamiast wielu, krótszy czas rozdrabniania, gotowania czy mycia będą nieocenione podczas codziennej organizacji pracy w restauracji.
POLECAMY
Równie ważne – a może nawet najważniejsze – są kwestie finansowe – oszczędności w zużyciu wody i energii to koronny argument przy wyborze wyposażenia restauracji. Do tego warto jeszcze uwzględnić kilka innych czynników: wygodę, ergonomię oraz – w przypadku pomieszczeń dla gości – klimat wnętrz. Doświadczenia związane z pobytem w restauracji to dla klientów cały zestaw wrażeń: od tych smakowych, przez odpowiednią obsługę kelnerską aż do atmosfery, jaką tworzą wyposażenie i wystrój sali.
JEDEN ZAMIAST WIELU
Optymalizacja pracy w restauracyjnej kuchni polega m.in. na skracaniu czasu przygotowania posiłków i ograniczaniu kosztów. Im szybciej goście otrzymują zamówienie, tym lepiej. A jeśli przy tym udaje się zmniejszyć zużycie energii, wody i zaangażowania personelu, to korzyść jest podwójna. Jedną z możliwości, która pozwala osiągnąć wspominane cele, jest instalacja pieca konwekcyjno-parowego. Może on zastąpić wiele urządzeń – grill, parowar, frytownicę czy piekarnik. Umożliwia gotowanie, pieczenie (także w niskiej temperaturze), blanszowanie czy gotowanie na parze.
Piec konwekcyjno-parowy w odróżnieniu od pieców konwekcyjnych, jest wyposażony w funkcję pary wodnej, która nie tylko przyspiesza obróbkę termiczną potraw, ale także zapobiega utracie wilgoci. Dzięki temu zużywa nawet do 95% mniej tłuszczu w porównaniu do tradycyjnych metod. Dania są znacznie mniej kaloryczne i dużo zdrowsze – zachowują witaminy i składniki mineralne, a przy tym są smaczniejsze. Ponadto oszczędzamy zużycie wody i energii elektrycznej, a przy przygotowywaniu dań potrzeba mniej naczyń, co oznacza mniej mycia, mniejsze zużycie detergentów, wody oraz prądu.
Zmywarka gastronomiczna to kolejny niezbędny element wyposażenia restauracyjnej kuchni. Jak wiadomo, jej zasada działania nie różni się od zwykłej zmywarki domowej, ale w zmywarce gastronomicznej cykl mycia nie przekracza zwykle 3 min. Przy dużej ilości naczyń daje to znaczne oszczędności czasu oraz zużycia prądu i wody. Zmywark...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!