Zamawianie jedzenia przez telefon nie jest już najczęściej stosowanym rozwiązaniem. Z nowoczesnych portali i aplikacji, które są pod ręką korzysta już nie tylko młode i zapracowane pokolenie. Każdy chce wybrać posiłek według swoich preferencji, szybko za niego zapłacić i otrzymać o umówionym czasie. Polskie restauracje, pizzerie a nawet sushibary nie chcą pozostawać w tyle, dlatego dostosowują się do potrzeb swoich klientów. Według najnowszego raportu Stava „O rynku dowozu jedzenia” w ciągu minionych dwunastu miesięcy liczba restauracji oferujących dowóz wzrosła aż o 56%. Najwięcej takich lokali znajduje się w dużych miastach, tj. w Warszawie, Krakowie czy we Wrocławiu.
POLECAMY
Obsługa zamówień na wynos
Coraz częściej managerowie podejmują współpracę z dużymi portalami oferującymi dania na dowóz. Te jednak promują również konkurencyjne restauracje i pobierają prowizje za sprzedaż swojej usługi.
Alternatywą jest inwestycja w kompleksowe rozwiązania usprawniające każdy etap realizacji zamówień na wynos. Według osób zarządzających gastronomią drugie stanowisko ma dużo zalet:
- optymalizuje pracę personelu, nie tylko kelnerów, którzy już nie muszą odbierać licznych zamówień telefonicznych, ale też kucharzy i kurierów;
- eliminuje pomyłki, które często występują z powodu czynnika ludzkiego lub niezależnego od personelu (hałas na sali, niezdecydowani klienci itp.);
- przyspiesza realizację zamówień dzięki automatycznemu przekazaniu zamówienia na stanowisko POS a później do realizacji do kuchni;
- zwiększa ilość zamówień, ponieważ pozbywamy się ograniczeń w postaci małej ilości stolików w lokalu i ogródku, a także ograniczonej liczby personelu;
- poszerza grono zadowolonych klientów, którzy coraz częściej chcą zjeść dobry posiłek nie ruszając się z domu;
- eliminuje drogie centrale telefoniczne.
Gastronomia z Delivery
Według danych, ponad 85% użytkowników internetu korzysta z usług dowozu jedzenia. Jakie są etapy realizacji takiego zamówienia i jakie rozwiązania oferuje nam rynek, aby działać j...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!