Zaskocz gości oryginalnym drinkiem

Restuaracje

Drinki mogą być podawane na ciepło, na zimo, z dodatkami w postaci owoców, mleka, przypraw... Właściwie ich rodzaj ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Coraz bardziej świadomi i wymagający są też konsumenci, a barmani muszą tym wymogom sprostać.

W czerwcu miała miejsce 2. edycja World Class Coctail Festival, którego miałam przyjemność być ambasadorem. Twórcy popularnego festiwalu Restaurant Week poszli nieco w inną stronę i mieli nosa – wydarzenie spotkało się z olbrzymim zainteresowaniem. Zeszłoroczna, pierwsza edycja największego w Polsce święta kultury koktajlowej zanotowała aż 8 tys. gości i była drugą co do wielkości imprezą tego typu po Londynie! 

POLECAMY

W całym wydarzeniu chodzi nie tylko o popularyzowanie światowych trendów koktajlowych, ale przede wszystkim o świadomą konsumpcję, w której liczy się nie ilość, lecz jakość alkoholu i sposób jego podania.

Dlaczego o tym wspominam? Bo świadczy to o wciąż rosnącej popularności koktajli, a jednocześnie konieczności nadążania za trendami i nieustannego szkolenia barmanów. 

Niekwestionowana królowa

Szkoci chwalą się whisky, Holendrzy ginem, Francuzi wielbią koniak, a Polacy? My możemy być dumni z wódki, która od wieków produkowana jest na naszych ziemiach. Polska wódką zawsze stała. Śmiało można powiedzieć, że konsumpcja „czystej” wpisuje się w dziedzictwo kulturowe naszego kraju, goszcząc na stołach od pokoleń. Pomimo, że trunki o tej nazwie produkowane są też w innych krajach, to właśnie my stoimy na straży definicji wódki w przepisach prawa wspólnotowego Unii Europejskiej, będąc tym samym pierwszym producentem wódki w Unii, a 4. na świecie! Warto jednak wiedzieć, że wódka, której producent stosuje chronione oznaczenie geograficzne i spełnia kryteria definicji „Polska Wódka”, ma na butelce oznaczenie „Polska Wódka/Polish VODKA”. 

Ale to nie wszystko. „Czysta” doczekała się swojego muzeum, gdzie można poznać jej prawdziwą historię i zobaczyć ponad 200 brandów. Mamy również Festiwal Wódki w Warszawie oraz Dom Wódki, czyli nowatorski koncept kulinarno-kulturalny, który za cel stawia sobie propagowanie dziedzictwa ponad 500 lat przemysłu gorzelniczego w naszym kraju. O wysokiej klasie serwowanych tam trunków świadczy chociażby fakt, że jako jedyna polska restauracja została ona nominowana do prestiżowych Restaurant Awards w kategorii forward drinking za pierwszy na świecie Vodka & Food Pairing! Polska Wódka ma również swoje święto. 

13 stycznia to data nieprzypadkowa – właśnie wtedy, w 2013 r., weszła w życie obowiązująca dziś definicja Polskiej Wódki.

Warto też wspomnieć, jak zmieniło się jej postrzeganie. Konsumenci są coraz bardziej świadomi nie tylko mnogości zastosowań wódki, ale również rodzajów. Znamy różnicę pomiędzy chociażby pszenicą, ziemniakiem czy owocowymi wódkami. A zgodnie z definicją Polską Wódkę można produkować...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy