Jeżeli wybierzemy niepełnowartościowe produkty, to siłą rzeczy będą one również uboższe w składniki odżywcze i mineralne. Dlatego powinniśmy umieć rozpoznawać i klasyfikować kupowane produkty. Tym samym, jeżeli kupimy tanią kiełbasę lub mięso z dużą zawartością niepotrzebnego tłuszczu czy składników nie do końca wiadomego pochodzenia, to nie oczekujmy, że to będzie lekkie i zdrowe.
POLECAMY
KUCHNIA ROŚLINNA TO DOBRE ROZWIĄZANIE
Bardzo łatwo z własnego brzucha zrobić „śmietnik”, a konsekwencje każdy z nas zna. Pamiętajmy, że składniki, które kupujemy na grilla, zawsze powinny być pierwszej jakości i świeżości, szczególnie ryby i warzywa. Oczywiście, żeby grillowanie było „lekkie” dla naszego żołądka i samopoczucia, powinniśmy sięgać najpierw właśnie po ryby i warzywa. Chude mięso, takie jak kurczak czy indyk, też uzupełni naszą dietę o cenne składniki odżywcze i minerały – ale tutaj znowu bardzo ważne jest, w szczególności jeżeli chodzi o kurczaka, rzadziej o indyka, by towar był z pewnego źródła, pozbawionego dziwnych modyfikacji i ulepszeń, co ostatnio jest często praktyką w zakładach mięsnych.
Najlepsze rozwiązanie dla naszego organizmu to bezapelacyjnie kuchnia roślinna, którą naprawdę przy trochę kreatywności można wyśmienicie zaserwować z grilla. Kiedy już się zdecydujemy na dania mięsne (nawet kiełbasa, ale jakościowa, z dużą zawartością mięsa), to nie jest to problem, dopóki oprócz dobrych produktów po prostu zachowamy umiar. Wspaniałym zabiegiem wtedy jest uzupełnienie ulubionego mięsnego dania kiszonkami i świeżymi surówkami oraz sałatkami. Pomoże to zneutralizować niechciane nasycone kwasy tłuszczowe. Kiszonki i surówki same w sobie są genialne dla naszego zdrowia. Dostarczą witamin i sprawią, że posiłek będzie lekki.
A GDZIE MIĘSO?
Jakie mięso na g...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!