Dołącz do czytelników
Brak wyników

Poradnik inwestora

9 czerwca 2020

NR 3 (Maj 2020)

Przegląd metod dezynfekcji pomieszczeń w hotelach

45

Dezynfekcja pomieszczeń może okazać się czynnikiem, który będzie decydował o przewadze rynkowej. Ludzie chętniej wybiorą pobyt w hotelu, który zadbał o bezpieczeństwo swoich gości i personelu. W tym artykule zostaną wyjaśnione pojęcia związane z dezynfekcją i przybliżone jej metody. Mamy nadzieję, że artykuł pomoże Wam podjąć decyzję i dopasować odpowiednie rozwiązanie do waszego obiektu.

Dezynfekcja, czyli odkażanie, polega na niszczeniu drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterii, grzybów, wirusów) z rąk, skóry, powierzchni przedmiotów użytkowych, ścian, podłogi oraz z powietrza. Pandemia koronowirusa sprawiła, że całkowicie inaczej spojrzano na dezynfekcję. Nie jest to już coś, czego wymagają tylko służby sanitarne, HACCP czy systemy jakości. W tej chwili odpowiednia dezynfekcja staje się podstawą prowadzenia biznesu.

Bioarezol

Cząstki biologiczne zawieszone w powietrzu nazywamy bioaerozolem. Wśród cząstek biologicznych występujących w bioaerozolach można wyróżnić bakterie (komórki wegetatywne i endospory), wirusy, grzyby (fragmenty grzybni i zarodniki), pierwotniaki oraz wytwarzane przez nie różne substancje (np. endotoksyny, enterotoksyny, enzymy, mykotoksyny), a także pyłki roślinne. Cząstki o średnicy od 1,0 do 5,0 μm zwykle długo pozostają zawieszone w powietrzu i mogą być przenoszone na duże odległości, natomiast cząstki większe szybko osadzają się na różnych powierzchniach. Jak podaje Lewandowski R. i Jóźwik P. w artykule pt. „Aktualne techniki oczyszczania powietrza z czynników biologicznych” opublikowanym w 2017 r. w Hygeia Public Health, najliczniej reprezentowaną grupą czynników chorobotwórczych przenoszonych drogą powietrzno-pyłową lub powietrzno-kropelkową są wirusy. 

Skuteczna i bezpieczna dezynfekcja światłem UV-C

Hotele w całej Polsce wprowadzają zaostrzone procedury mające na celu minimalizację ryzyka zakażenia klientów i personelu wirusem SARS-CoV-2. Cieszy mnie fakt, że menedżerowie i właściciele są tego świadomi i mając na uwadze bezpieczeństwo osób przebywających w hotelu, wdrażają systemy dezynfekcji pomieszczeń. Niepokojące jest jednak to, że nierzadko jest tak, że podjęte działania jedynie sprawiają wrażenie skutecznych. Dość powszechnym sposobem dezynfekcji pomieszczenia jest ozonowanie. Większość hoteli decyduje się w pierwszej kolejności na zakup sprzętu do ozonowania, nie zdając sobie sprawy, że w większości przypadków produkują jedynie zapach ozonu i nic poza tym. Ozonowanie musi wykonywać profesjonalna firma, której usługi kosztują nawet kilkaset złotych dziennie. Proces ozonowania przeciętnego pokoju hotelowego powinien trwać ok. kilku godzin wraz z wykonywaniem pomiarów stężenia ozonu w trakcie dezynfekcji i po jej zakończeniu, poza tym jako silny utleniacz wpływa negatywnie na sprzęt RTV czy inne materiały w pomieszczeniu, o czym zazwyczaj się nie mówi. Świetną alternatywą, która w przeciwieństwie do ozonowania jest szybsza, skuteczniejsza i bezpieczniejsza, jest dezynfekcja światłem UV-C. Dla przeciętnego pokoju hotelowego trwa kilka minut, jest nietoksyczna, a przeprowadzić ją może obsługa hotelu po przeszkoleniu. Mobilne roboty SpeedyCare UV to niezastąpione narzędzie do dezynfekcji, które docenia coraz większe grono zwolenników w Polsce i na świecie.

Grzegorz Czerwiński. Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Sewertronics sp. z o.o.

 

Dezynfekcja powietrza nabiera innego znaczenia

W pierwszych fazach rozprzestrzeniania się COVID-19 najwięcej uwagi zwracano na dezynfekcję rąk i powierzchni jako źródło infekcji korornawirusem. Z biegiem czasu zaczęło pojawiać się coraz więcej informacji naukowych, że COVID-19 może przebywać do kilku godzin w powietrzu i do zakażenia może dochodzić drogą kropelkową. Między innymi Uniwersytet w Tokio przeprowadził na przełomie lutego i marca 2020 r. eksperyment z użyciem laseru i wysokiej rozdzielczości kamery, które są w stanie wychwycić krople wielkości 0,1 mikrometra. Tak małe krople mogą unosić się w powietrzu przez długi czas, stając się źródłem infekcji, gdyż mogą zawierać dużą ilość wirusów. 

Inne wyniki badań opublikowane 16 kwietnia 2020 r. w „The New Rngland Journal of Medicine”  pokazały, że wirus utrzymywał się w powietrzu (w mikrokroplach) przez ponad 3 godziny, a na powierzchni plastiku, metalu, kartonie do 72 godzin.

23 kwietnia 2020 r. w dzienniku „De Telegraaf” podana została informacja, że naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Groningen (Niederlandy) wspólnie z naukowcami z Wielkiej Brytanii i Francji, doszli do wniosków, że koronawirus wykorzystuje dwa typy komórek w nosie jako „bramę” do ludzkiego ciała. Naukowcy odkryli, że komórki kubkowe i rzęski w nosie, które zawierają wiele tzw. informacyjnego RNA (mRNA), są wykorzystywane są przez wirus SARS-CoV-2 do szybkiego rozprzestrzeniania się po całym ciele. Komórki nabłonkowe w oczach, płucach i jelitach również zawierają wiele cząsteczek mRNA.

Z tych badań wynika, że skuteczną metodą hoteli, restauracji czy innych obiektów na wyeliminowanie wirusa powinna być dezynfekcja powietrza wraz z dezynfekcją powierzchni. Za takim sposobem dezynfekcji przemawiają też wyniki badań opublikowanych w  magazynie Applied and Environmental Microbiology przez Park G. i inni z 2007 r. oraz przez Moorman E. z 2017 r.  W badaniach tych testowano dezynfekcję powierzchni z wirusów za pomocą ściereczki nasączonej środkiem dezynfekującym w stosunku do dezynfekcji poprzez zamgławianie. Okazało się, że zamgławianie było znacznie bardziej skuteczne w dezynfekcji powierzchni niż przecieranie ściereczką. Można przypuszczać, że wirusy naniesione na powierzchnię przemieściły się do wnętrza struktury porowatej (mikro- i nanorysy). 

Środek dezynfekcyjny znajdujący się na ściereczce nie był zapewne w stanie dostać się do tych mikropor. Na podstawie rezultatów badania można stwierdzić, że zamgławianie lub spryskiwanie drobną kroplą może być skuteczną metodą przypadku występowania w powierzchni strukturze porów, w których wirus może znaleźć schronienie. Należy mieć na uwadze, że w zasadzie większość wyposażenia hoteli wykonana jest z materiałów, w których mogą się tworzyć nanorysy.

Odkażanie polega na niszczeniu drobnoustrojów chorobotwórczych z rąk, skóry, powierzchni przedmiotów użytkowych, ścian, podłogi oraz z powietrza. Pandemia koronowirusa sprawiła, że całkowicie inaczej spojrzano na dezynfekcję. Nie jest to już coś, czego wymagają tylko służby sanitarne, HACCP czy systemy jakości. W tej chwili odpowiednia dezynfekcja staje się podstawą prowadzenia biznesu.

 

Przegląd technologii do dezynfekcji powietrza

Do dezynfekcji samego powietrza można zastosować dwie fizyczne metody: lampy UV lub zimną plazmę.

Dezynfekcja powietrza za pomocą lamp UV-C

Promieniowanie UV to bogate w energię promienie elektromagnetyczne. Promieniowanie to w szerokim przedziale widma skutecznie zabija bakterie i wirusy, niszcząc wiązania, które trzymają ich DNA lub RNA w całości. Promieniowanie to, obecne w świetle słonecznym, nie dociera jednak do Ziemi, bo pochłania je nasza atmosfera. Do dezynfekcji powietrza wykorzystuje się szeroki zakres UV-C (200–280 nm). 

Promieniowanie UV-C nieodwracalnie dezaktywuje bakterie, wirusy, pleśnie, grzyby oraz wszelkie inne drobnoustroje, gdy tylko znajdują się one w zasięgu promieni emitowanych przez lampy bezpośredniego działania i w komorze dezynfekcyjnej w przypadku lamp przepływowych z wymuszonym obiegiem powietrza. W przypadku dezynfekcji powierzchni promieniowanie UV-C jest skuteczne tylko na te części, które są poddane naświetleniu.

Promieniowanie to jest szkodliwe nie tylko dla drobnoustrojów, ale i człowieka. Może wywoływać...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Sześć numerów czasopisma w wersji papierowej,
  • prenumeratę w wersji elektronicznej,
  • pełne archiwum czasopisma online,
  • 4 dostępy do szkoleń / webinariów organizowanych przez redakcję...
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy