Wymagające powierzchnie w kuchni – jak je czyścić i konserwować?

Restuaracje

Praca w kuchni wiąże się z zachowaniem odpowiedniej higieny, która jest jednym z najważniejszych czynników do profilowania bezpieczeństwa oraz jakości serwowanych potraw. Jednak utrzymanie higieny w lokalu gastronomicznym wcale nie należy do najłatwiejszych. Zważywszy na obowiązujący system HACCP, sam dobór środków, metod i systematyczności wykonywanych jest bardzo ważny.

Przy wyborze środków czyszczących należy pamiętać, aby spełniały one wysokie wymagania użytkowe, były bezpieczne w kontakcie z żywnością, oraz trzeba zwrócić uwagę na to, żeby każdy środek był do odpowiedniej powierzchni i nie wpłynął negatywnie na jej właściwości fizyczne. Kuchnia w restauracjach działa niemal cały czas, co wynika z intensywności przygotowywania w niej dań. Do tego dochodzi również różnorodność wykonywanych potraw oraz występowanie całego mnóstwa specjalistycznych urządzeń. To wszystko sprowadza się do powstawania w kuchni zabrudzeń. Powierzchnie w profesjonalnych kuchniach są wykonywane z bardziej odpornych materiałów, co daje możliwość używania zdecydowanie bardziej agresywnych środków czystości. A takich na rynku nie brakuje. Jak wybrać ten najlepszy? 

POLECAMY

Konserwuj i unikaj błędów

Dzięki odpowiedniemu planowaniu prac porządkowych w kuchni gastronomicznej jesteśmy w stanie zadbać o konserwację urządzeń oraz powierzchni, która narażona jest na codzienny użytek. Utrzymanie należytej czystości to warunek konieczny do funkcjonowania kuchni na odpowiednim poziomie bezpieczeństwa zdrowotnego jakościowego. Aby każda czynność mogła być wykonana prawidłowo, konieczne jest realizowanie planu, dzięki któremu jesteśmy w stanie kontrolować każdą czynność wykonywaną związaną z myciem i dezynfekcją. 

Dla restauracji brud to jeden z największych wrogów, bowiem brak higieny może doprowadzić do szybszego psucia żywności, pogorszenia walorów smakowych potraw, a nawet to zatrucia gości. Tym samym niezbędne jest regularne i bardzo dokładne mycie i czyszczenie wszystkich miejsc mających kontakt z żywnością lub zastawą, łącznie z najdrobniejszymi zakamarkami. Wszystkie zabrudzenia powinny być czyszczone na bieżąco.

Do prac codziennych należą czynności wykonywane rano i wieczorem oraz kilka razy w ciągu dnia. Jest to oczywiście sprzątanie blatów, stołów, desek do krojenia, krajalnic, umywalek, koszów na odpadki i podłóg.

Takie czynności jak mycie lodówek, ścian, drzwi, sufitów odbywać się może okresowo – raz na tydzień lub dwa. Systematyczność wykonywania prac porządkowych oraz odpowiednie środki czystości idealnie zakonserwują Twoją kuchnię przed jej zabrudzeniem i zniszczeniem. 

Kontroluj skuteczność

Poprawność wykonywanych prac warto sprawdzać poprzez systematyczną, codzienną kontrolę wizualną urządzeń i pomieszczeń oraz dodatkowo metod mikrobiologicznych poprzez wykonywanie wymazów. Taka praktyka jest natomiast wykonywana raz na jakiś czas. Jeśli rezultat nadal jest mało zadowalający, powinniśmy zastanowić się nad zmodyfikowaniem samych procesów mycia oraz dezynfekcji powierzchni użytkowych w lokalu gastronomicznym. Konieczne będzie tutaj przeszkolenie pracowników, którzy są odpowiedzialni za utrzymanie czystości i uczulenie ich na te najbardziej istotne procesy. Ponadto warto może zastanowić się nad samymi środkami myjącymi. Może ich skład nie jest wystarczający dobry? 

Jak dobrać odpowiedni środek?

Zawsze zwrac...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy