Dużo mówi się ostatnio o zaletach diety roślinnej. Coraz więcej osób ogranicza jedzenie mięsa lub usuwa je ze swojego jadłospisu. „Bycie wege” to nie tylko preferencje żywieniowe, a styl życia. Wiele osób zauważa, że mięso im nie służy, nie czują po nim dobrze. Odczuwają mniejszą potrzebę jedzenia mięsnych posiłków, ich organizm domaga się zmiany jadłospisu. Według badań weganie są mniej podatni na choroby cywilizacyjne jak np. cukrzyca, alergia, brak apetytu, rak. Pamiętajmy jednak, że dieta powinna być dostosowana do wieku, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, metabolizmu.
POLECAMY
Dla innych kluczowa jest troska o los zwierząt. Produkcja mięsa i produktów odzwierzęcych odbywa się często w okropnych warunkach, stosowane są też środki przyspieszające wzrost zwierząt. Nie musimy się na to godzić. Ponadto zdrowsze są niehodowlane ryby, mięso pochodzące od niezestresowanych krów czy jaja od kur z wolnego wybiegu. Dieta oparta na warzywach jest także tańsza od posiłków mięsnych.
Ważkim argumentem jest ekologia. W 2019 roku rekordowo wcześnie, bo 29 lipca, był Dzień Długu Ekologicznego. Oznacza to, że już wykorzystaliśmy zasoby naturalne, które mogą się odnowić w tym roku. Nadmierna eksploatacja Ziemi przez człowieka sprawia, że pozbawiamy przyszłe pokolenia jej zasobów. Jednym ze sposobów oszczędzania zasobów naturalnych jest zmiana stylu życia, w tym przyzwyczajeń żywieniowych. Dla zobrazowania – do uzyskania 1 kg zboża potrzeba 450 litrów wody, 1 kg mięsa wołowego - 15 000 litrów wody. Produkcja mięsa często jest źródłem jej zanieczyszczenia.
„...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!