11 lipca Antal opublikował 12. edycję Raportu Płacowego, wskazującego poziom wynagrodzeń na stanowiskach specjalistycznych i menedżerskich. Średnie miesięczne wynagrodzenie specjalistów i menedżerów wyniosło 14 038 PLN w stosunku do 13 654 PLN w 11. edycji, co oznacza wzrost o 3 PROC. w stosunku do ubiegłego roku.
Dział: Pracownik
Branża HoReCa to jeden z dynamiczniejszych sektorów gospodarki, w którym konieczne jest posiadanie odpowiednich umiejętności i wiedzy zarówno w obszarze usług, jak i zarządzania. 36 PROC. specjalistów i menedżerów chciałoby otrzymywać dofinansowanie edukacji (szkolenia, warsztaty) w ramach benefitu u pracodawcy – TAK WYNIKA z Raportu Płacowego Antal.
Sektor gastronomiczny i hotelarski odbudowuje się po kryzysie związanym z pandemią. W czasie COVID-19 wielu pracowników HoReCa przebranżowiło się i nie wróciło do wykonywanego zawodu, czego konsekwencją są zauważalne niedobory kadrowe. Dla pracodawców niemałym wyzwaniem stało się pozyskanie doświadczonych kandydatów, którzy sprawdzą się na danych stanowiskach.
O ile pracodawcy na przestrzeni ostatniego roku zainwestowali w podwyżki dla swoich pracowników, o tyle ofertę benefitów pozapłacowych pozostawili na podobnym poziomie. Według Raportu Płacowego Antal część firm zdecydowała się na całkowity bądź częściowy powrót do biur. Jednak możliwością pracy zdalnej dysponuje tylko o 2 p.p. mniej specjalistów i menedżerów niż w przypadku zeszłej edycji raportu.