Z tego powodu coraz większa liczba gości, wybierając dla siebie miejsce noclegowe, kieruje się „zielonym charakterem” hotelu. Jak zatem sprostać rosnącym oczekiwaniom gości, włączyć dbałość o środowisko w model biznesowy i wreszcie wyjść na ekonomiczny, a nie tylko ekologiczny, plus w bilansie finansowym?
POLECAMY
Jednym z najprostszych sposobów, aby hotel przeniósł wartości na wymiar operacyjny, jest wymiana stosowanych dotąd tradycyjnych detergentów na ekologiczne środki do sprzątania i utrzymywania czystości. Ich zaletą jest nie tylko przyjazny dla środowiska charakter, ale przede wszystkim bezpieczeństwo dla zdrowia gości i personelu.
Jak pokazują badania, współczesny człowiek ok. 90% swojego czasu spędza w pomieszczeniach, a stężenie szkodliwych zanieczyszczeń powietrza we wnętrzach może być nawet kilkukrotnie wyższe niż na dworze. Jakość powietrza, które nas otacza, ma bezpośredni związek ze zwiększonym występowaniem alergii, problemów układu oddechowego oraz astmy i chorób układu immunologicznego. Jednym ze źródeł szkodliwych substancji w hotelowym powietrzu, poza kurzem czy niewydolnym systemem wentylacji, są właśnie stosowane detergenty.
Niektóre środki czystości mogą mieć naprawdę poważne, negatywne skutki dla zdrowia. Środkami o dużej szkodliwości bywają często odświeżacze powietrza, które mogą odpowiadać za rozwój astmy, podrażniać oczy, nos i drogi oddechowe. Dotyczy to zwłaszcza powszechnie stosowanych produktów w aerozolu. Z silnie żrących substancji w składzie słyną też produkty do czyszczenia toalet, których niewłaściwe stosowanie może skutkować podrażnieniem oczu, dróg oddechowych i skóry.
Nawet pozornie bezpieczny płyn do mycia szyb, który zawiera w składzie skażony alkohol zapobiegający powstawaniu smug, będzie narażał układ oddechowy. Warto pamiętać, że wszystkie one mają wpływ na jakość powietrza nie tylko w trakcie stosowania. Zmieniają także jego parametry na długi czas po użyciu. Dlatego osobami narażonymi na ich negatywne oddziaływanie jest nie tylko personel sprzątający, ale także goście.
Innym aspektem, który ma co najmniej dyskusyjny wpływ na zdrowie gości i jednoznacznie negatywny na środowisko naturalne, jest występowanie mikroplastiku w składzie np. detergentów do profesjonalnego zmywania. Mikroplastik to nic innego jak rozdrobnione cząsteczki plastiku, dodawane do detergentów w formie granulatu, a ich głównym źródłem transportu jest woda. Wystarczy...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!