Idealny bar hotelowy – jak go urządzić?

Hotelowy know-how

Bar hotelowy to miejsce, w którym goście powinni czuć się komfortowo, a nie da się ukryć, że zadowolony klient będzie bardziej szczodry w zamówieniach. Warto więc zadbać o pozytywny klimat i profesjonalną obsługę, jak również oprawę wizualną lokalu i jego wyposażenie, sięgając po zaawansowane technologicznie sprzęty.

Wyposażenie baru hotelowego to wymagające zadanie, ponieważ zawsze trzeba zadbać o jego szczególną oprawę – mowa tutaj zarówno o profesjonalnym sprzęcie AGD, jak i grze świateł czy oprawie muzycznej. Goście oczekują sprawnej obsługi i atrakcyjnego wystroju wnętrza, zaś barmani funkcjonalnego oraz komfortowego stanowiska pracy. Przed zakupem mebli barowych powinniśmy na początku ustalić jego styl i kolorystykę. Stawiając na styl klasyczny, wybierzemy mocno dekoracyjne meble wykonane z drewna oraz tapicerowane fotele, kanapy i krzesła. Zaś decydując się na nowoczesne umeblowanie naszego baru, będziemy oszczędni w ozdobach, kładąc nacisk na prostą formę, efektowne oświetlenie LED i lakierowane materiały. 

POLECAMY

Pamiętajmy również o kwestiach praktycznych, czyli odpowiedniej przestrzeni do ekspozycji alkoholi. Tutaj świetnie sprawdzają się ścienne półki, na których przechowuje się szkło i butelki z alkoholem. Chcąc rozświetlić i powiększyć wnętrze, możemy pomyśleć o wyłożeniu tylnych ściany półek lustrami. Nie zapominajmy o zapleczu do przygotowywania drinków oraz przestrzeni roboczej, która powinna uwzględniać miejsce dla wszystkich urządzeń potrzebnych do pracy barmanom: lodówek, kostkarek, speed racków czy kranów z piwem. 

Zadbaj o miejsce pracy barmana

Główny element każdego baru stanowi lada barowa i jedną z priorytetowych rzeczy jest ustalenie jej formy i wyglądu: czy ma mieć kształt podkowy, owalu, okręgu, a może  czworokąta. Przy ladzie barowej nie może zabraknąć wysokich krzeseł zwanych hockerami, które należy dopasować do gości spędzających zazwyczaj na nich najwięcej czasu podczas odwiedzania hotelowego baru.  

Pisząc o ladzie barowej, nie można zapomnieć o miejscu, gdzie przygotowywane są napoje. Mowa o zasadniczym stanowisku, gdzie odbywa się praca barmana, czyli blacie barowym, w który powinny być wbudowane instalacja do nalewania piwa, dyspenser do napojów, szafka na butelki, miejsce na deskę do krojenia oraz miejsce na odstawianie naczyń. Chcąc zachować normy czystości, łatwe sprzątanie rozlanych płynów np. na ladzie, możemy pomyśleć o zabudowie barowej ze stali nierdzewnej. 

Miejsce pracy barmana powinno łączyć się z zapleczem, gdzie przechowywane są napoje, surowce do przekąsek, a także zmywalnia naczyń. Z racji tego, że w większości barów napoje serwujemy w postaci schłodzonej, to pod blatem barowym powinny znajdować się lodówki chłodnicze. W sytuacji, kiedy nie ma na to miej...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy