W hotelu bardzo ważna jest kawa serwowana podczas śniadań

Hotelowy know-how

Kawa jest nieodzownym elementem udanego poranka dla wielu osób i o tym powinni pamiętać właściciele hoteli. Upodobania gości będą różne, dlatego warto mieć kilka rodzajów kaw do wyboru. O tym, jak ważna jest kawa serwowana podczas śniadań w hotelu, opowiada Joanna Luto, country manager JURA Poland Sp. z o.o.

Czym powinna się charakteryzować kawa serwowana podczas hotelowych śniadań; czy różni się czymś od rodzaju kaw serwowanych w innych porach dnia i w innych lokalach w hotelu (lobby bar, restauracja à la carte itd.)

– Kawa bez względu na to gdzie i jak jest podawana – zawsze powinna być najwyższej jakości. Nie rozważałabym tu charakterystyki samego napoju, ponieważ niezależnie od tego, czy będzie to śniadanie hotelowe, czy inne miejsce w hotelu – gość zawsze powinien mieć wybór. Kultura picia kawy w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie, Polacy stają się bardziej świadomym konsumentem kawy. W ciągu kilkudziesięciu lat przeszliśmy od tzw. kawy parzonej w szklance do espresso i flat white. Kawa podczas śniadań hotelowych powinna być przede wszystkim łatwo dostępna, serwowana najszybciej jak się da.

POLECAMY

Na co powinni zwracać uwagę hotelarze w związku z kawą podczas śniadań i jakie najczęściej popełniają błędy z tym związane?

– Kilka razy podczas swoich podróży biznesowych spotkałam się ze zjawiskiem „zamawiania” kawy podczas śniadań. To, co mi najbardziej przeszkadzało w tym względzie, to długi czas oczekiwania. Na pewno dłuższy, niż gdybym przyrządziła ją sobie sama, np. w automatycznym ekspresie do kawy. Ważne z punktu widzenia gości jest również miejsce wyznaczone do samodzielnego przyrządzania kawy, które zawsze powinno być pod nadzorem pracowników hotelu, aby panowała tam czystość, zawsze znajdowały się filiżanki, łyżeczki i cukier oraz dodatkowe mleko, nawet gdy ekspres oferuje kawy mleczne One-touch.

Jaki sprzęt do serwowania kawy najlepiej sprawdza się podczas śniadań hotelowych; i w związku z tym na co należy zwracać uwagę, wybierając go pod kątem kawy na śniadaniach? 

– Po pierwsze, podczas śniadań hotelowych potrzebujemy sprzętu, który przede wszystkim jest łatwy w obsłudze, aby każdy z gości bez trudu...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy