Winobranie w Pałacu Mierzęcin

Wiadomości z branży

Enoturystyka w Polsce staje się coraz prężniejszą gałęzią turystyki i coraz większą popularnością cieszą się miejsca, w których można odkryć tajemnice uprawy winorośli, powstawania wina oraz wziąć udział w winobraniu. Jednym z nich jest położony w województwie lubuskim Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort.

Włochy, Francja, Chile, Hiszpania – to najczęstsze kierunki wypraw miłośników wina, którzy chcą poznać warunki jego produkcji, posmakować jego różnorodnych odmian, jak również zgłębić tajniki uprawy winorośli.

POLECAMY

Żeby tego doświadczyć, nie trzeba jednak jechać tak daleko. Wystarczy wybrać się w podróż trasą enoturystyczną – lubuskim Szlaku Wina i Miodu. W trakcie pokonywania 304 km na zwiedzających czekają winnice, winiarskie muzea (w Zielonej Górze i Ochli), a także miejsca, w których można spróbować winnych i miodowych specjałów regionu.

Jednym z najpiękniejszych punktów na Szlaku Wina i Miodu jest Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort. To tu można zatrzymać się na dłużej, korzystając z bogatej oferty noclegowej i rekreacyjnej. Pałac stanowi nie tylko doskonałą bazę wypadową do zwiedzania pozostałych atrakcji regionu, ale sam w sobie oferuje moc propozycji spędzenia ciekawych chwil przy poznawaniu tajemnic wina. Znajdująca się tu winnica, jedna z większych w Polsce, to serce pałacowego kompleksu. 

– Opieka nad winnicą to odpowiedzialna praca. Cały rok zespół wykwalifikowanych pracowników troskliwie dogląda plantacji. Efekty tych starań poznajemy jesienią. Od kilku lat goście pałacu mogą skorzystać z unikatowej oferty i wspólnie z nami cieszyć się wielkim świętem winiarzy, jakim jest winobranie. Rok 2019 nie należał do łatwych, majowe przymrozki wymagały szczególnych działań troskliwości, ale ciepłe lato wynagrodziło nam trudy i już we wrześniu mogliśmy zbierać soczyste i dojrzałe owoce o doskonałych parametrach. Wspólnie z grupą gości zbieraliśmy owoce, wspólnie pracowaliśmy w przetwórni, a w międzyczasie dzieliłem się z nimi swoją wiedzą i doświadczeniem. Po trudach pracy przy zbiorach zapraszamy gości na wykwintną kolację, podczas której przy kilkudaniowym menu mogą smakować różnych gatunków wytwarzanego u nas wina i pogłębiać wiedzę na temat łączenia go z potrawami. Co roku pakiet cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a rezerwacje spływają często z rocznym wyprzedzeniem, wyjaśnia Dariusz Wiśniewski, kierownik winnicy.

W tym roku winobranie zaczęło się wyjątkowo wcześnie, bo już pod koniec sierpnia. Zebrana ilość winogron nie należała do rekordowych – winne są majowe przymrozki – ale jakość owoców rekompensowała ilość zbiorów. 

– Cieszy nas bardzo, że goście, którzy do nas trafiają na winobranie, często wracają po roku na kolejne. By ich wyróżnić i pokazać, że doceniamy ich lojalność, każdy powracający gość otrzymuje wino ze zbiorów, w których uczestniczył – opowiada Tomasz Schulz, dyrektor Pałacu Mierzęcin.

Pierwsze krzewy pojawiły się w niej jesienią 2004 r., a później sukcesywnie dosadzano rośliny, aby w 2007 r. uzyskać obecny obszar nasadzeń. Winnica wznosi się ponad otaczający ją obszar i wraz z jeziorem, okolicznymi lasami oraz łąkami tworzy wyjątkowo malowniczy krajobraz. Tutejszy mikroklimat sprzyja uprawie winorośli, o czym świadczą stare, przedwojenne krzewy występujące w wielu okolicznych domostwach. Zimy w Mierzęcinie są łagodne, a lata słoneczne i suche, dzięki czemu krzewy obradzają w dorodne i soczyste owoce. 

Obecnie uprawianych jest tu 19 szczepów, głównie odmiany winorośli białych: kernling, riesling, solaris i seyval blanc oraz czerwonych rondo, regent i zweigelt. Wycieczki po winnicy doskonale uzupełniają organizowane na życzenie gości degustacje i warsztaty. Dzięki nim pasjonaci wina poznają jego odmiany, odkryw...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy