Zmywanie naczyń w hotelowej restauracji – jak dobrze zaplanować tę przestrzeń?

Hotelowy know-how

Czyste naczynia są nie tylko świadectwem dbałości o estetykę, ale przede wszystkim o kwestie sanitarne. dlatego osoba zarządzająca hotelową restauracją powinna zwrócić szczególną uwagę na dobre zaplanowanie i komfort zmywania. w końcu restauracja jest wizytówką całego obiektu.

Wybór maszyny do mycia naczyń

Profesjonalne maszyny do mycia naczyń stosowane w gastronomii znacząco się między sobą różnią swoją wydajnością i funkcjonalnością. Te czynniki oczywiście należy brać pod uwagę, ale i nie zapominać o minimalizacji kosztów. Podstawowym kryterium wyboru zmywarki powinna być wielkość restauracji, a tym samym – liczba naczyń, które są używane w niej każdego dnia. 

POLECAMY

Warto też sprawdzić, czy na wyposażeniu są wyłącznie standardowe naczynia, np. talerze o najpopularniejszej średnicy, czy może zaistnieje konieczność zmywania także większych przedmiotów, które mogą zwyczajnie nie zmieścić się do standardowej maszyny. Drugim, równie ważnym czynnikiem jest czas. Poszczególne urządzenia również pod tym względem mogą się zdecydowanie różnić.

Zazwyczaj proces mycia naczyń w zmywarkach ma taki sam schemat. Najpierw następuje usunięcie resztek jedzenia, następnie mycie wstępne, potem mycie właściwe i suszenie. Niektóre programy w poszczególnych modelach pozwalają na pominięcie mycia wstępnego, o ile powierzchnia naczyń nie jest silnie zabrudzona, np. pokryta tłuszczem. Istotnym elementem przy wyborze najlepszego urządzenia jest temperatura wody. Im wyższa, tym łatwiej usuwa osady, a dodatkowo wyparzy zastawę, unikając rozwoju drobnoustrojów. Istotne znaczenie ma również etap wstępny, czyli czas nagrzewania wody co skraca bądź wydłuża zmywanie. Dokonując ostatecznego wyboru, należy także sprawdzić obsługę danego urządzenia. Powinna być ona prosta i intuicyjna, bez konieczności częstego zaglądania do instrukcji. Dzięki temu praca na tym stanowisku będzie przebiegać zdecydowanie sprawniej. Istotna jest też łatwość aplikowania preparatów chemicznych. Nowoczesne urządzenia same wskazują błędy i awarie, dlatego można je usunąć nawet bez konieczności korzystania z pomocy serwisu.

Wydajność pracy osoby odpowiedzialnej za mycie naczyń zależy ponadto od takich czynników, jak wysokość maszyny (im mniej schylania się, tym lepiej) i rozplanowanie przestrzeni w środku. Osoba obsługująca zmywarkę powinna z łatwością móc ją wyczyścić z resztek i osadów, nie poświęcając tej czynności zbyt wiele czasu. Gładka powierzchnia zewnętrza, ze zminimalizowaną liczbą zakamarków, także wpływa na poprawę jej użytkowania, a dodatkowo sprawia również, że łatwiej zadbać o estetykę i sterylność.

Ekonomicznym aspektem użytkowania zmywarki jest przede wszystkim zużycie wody. W przypadku hotelowej restauracji nawet niewielkie różnice w dłuższej perspektywie mogą mieć olbrzymie znaczenie finansowe. Cena urządzenia także jest istotna, ale należy spodziewać się poniesienia większego wydatku, który zwróci się w przyszłości, np. dzięki swojej niezawodności albo dużej wydajności pracy. Przy wyborze zmywarki należy również pamiętać, że maszyna do mycia naczyń musi pracować w określonych warunkach - np. temperatura otoczenia nie może być zbyt niska. Jest to szczególnie ważne dla osób zarządzających, które planują umieścić zmywalnię w piwnicy lub innym mniej typowym miejscu.

Możliwe oszczędności na zmywaniu naczyń

Także w przypadku zmywania naczyń w hotelowej restauracji poszukać można potencjalnych oszczędności. Przede wszystkim lepiej nie stosować detergentów uniwersalnych, które mogą nie radzić sobie z określonym materiałem, z jakiego wykonano zastawę. Lepszym wyjściem jest dobór detergentów do rodzaju powierzchni. W ten sposób np. inny środek będzie użytkowany do mycia szklanek i kieliszków, które mają idealnie błyszczeć, a inny do talerzy. Inaczej jest w przypadku sztućców z metalu, na których absolutnie nie mogą pozostać zacieki i odciski palców.

Nie warto wybierać najtańszych detergentów. Środki chemiczne powinny intensyfikować działanie zmywarki. Nawet najlepszy model w połączeniu z produktami złej jakości nie da zadowalających efektów. To właśnie od środków czyszc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy