A co Twój hotel może zrobić dla Ziemi? (cz. II)

Hotelowy know-how

W pierwszej części artykułu (opublikowanego w poprzednim wydaniu „Biznes Hotelu”) pisałam o tym, że coraz więcej hoteli na całym świecie przyłącza się do ekotrendu. Angażują się w działania dla poprawy środowiska i wprowadzają różnego typu ekologiczne pomysły, których jest naprawdę wiele. W tym tekście przedstawię kolejne z nich. 

Wykorzystaj jedzenie, które Ci pozostało. Nie da się zaplanować ilości zakupionych produktów co do sztuki. Jak więc oszczędzać jedzenie, by starczyło wszystkiego dla gości i nie zmarnować tego, co pozostało? Niedawno w Polsce pojawiła się aplikacja, dzięki której niewykorzystane jedzenie możesz sprzedać innym. Teraz organizując sprzedaż pozostałych z konferencji dań, można przyczynić się do oszczędzania jedzenia, zmniejszenia ilości śmieci w obiekcie i jeszcze zarobienia. A może zanim wystawi się jedzenie na sprzedaż online, warto zaproponować je na wynos pracownikom? Kwoty niech będą symboliczne, a pewnie nie jedna osoba skorzysta z gotowej kolacji. 

POLECAMY

Oszczędzaj wodę

Czy wiesz, że do samego mycia zębów pod bieżącą wodą zużywamy ok. 19 l wody? Pozostaw dla gości informację, by w trosce o środowisko wyłączali wodę podczas spieniania rąk i mycia zębów lub zainwestuj w baterie bezdotykowe. Zainstaluj toalety z różną siłą spłukiwania. I dbaj o oszczędności wody wśród pracowników hotelu. Umieść podobne informacje w toaletach pracowniczych, w kuchni, w pomieszczeniach socjalnych. 

Woda butelkowa przygotowana dla gości w pokojach podnosi prestiż hotelu. Pamiętaj jednak, żeby kupować wodę w szklanych zwrotnych butelkach. Poinformuj gości o tym, że butelki są zwrotne i np. że można pozostawić je puste w tym samym miejscu. Inną opcją jest przygotowanie dla gości w pokojach pustych karafek na wodę i udostępnienie dodatkowych stacji wodnych na korytarzu hotelowym. 

Czy wiesz, że hotele w Kalifornii w przypadku wysokich temperatur lub suszy podejmują natychmiastowe dodatkowe wysiłki w celu oszczędzania wody? U nas nie ma jeszcze świadomości oszczędzania, ale warto sygnalizować problem, bo wbrew potocznym poglądom na temat wielkiej ilości wody w Polsce w rzeczywistości jej zasobów jest mniej niż 
w Egipcie. 

Kupuj lokalnie

Wspieraj swoich, lokalnych dostawców jedzenia, kupuj świeże, najlepiej sezonowe, warzywa i owoce. Opowiadaj o tym gościom, by mogli zapoznać się z informacją, że truskawki, które jedzą, zanim znalazły się na talerzu, nie jechały tysiące kilometrów lub że dania przygotowywane są z produktów pochodzących z odpowiedzialnych upraw i produkowane przez rolnika z pobliskiej miejscowości. 

Kupuj odpowiedzialnie

Zapoznaj się z informacjami na temat chemii hotelowej. Może masz możliwość kupowania bardziej przyjaznych dla środowiska środków czyszczących, bez straty dla efektywności i dodatkowych kosztów? Zwróć uwagę na większe opakowania z koncentratami – są bardziej opłacalne i przyjazne środowisku. Dodatkowo dają kontrolę nad ilością zużywanych produktów. W chwili obecnej są dostępne także butelki z dwoma zbiornikami, które można używać bez konieczności montażu stacjonarnych systemów dozujących. 

Zrezygnuj z jednorazowych kosmetyków na rzecz większych dozowników

Nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile ton plastiku, w postaci opakowań po jednorazowych mydełkach, szamponach i kremach do ciała, oddawanych jest codziennie w Polsce do użytku gości. Większość z nich niestety ostatecznie wyrzucanych jest do śmieci zmieszanych. O marnotrawieniu niewykorzystanych zawartych w nich kosmetykach nie wspominając. Alternatywą mogą być zamontowane w ścianie dozowniki hotelowe. Wymagają one montażu ściennego i systematycznego uzupełniania kosmetyku z opakowania zbiorczego, lecz są wygodniejsze w użytkowaniu i zdecydowanie bardziej ekonomiczne niż jednorazowe buteleczki. 

Zapoznaj się ze składem kosmetyków hotelowych 

Oprócz opakowania istotna jest też zawartość. Sprawdź, czy oferowane przez Ciebie kosmetyki do higieny ciała są wykonane z naturalnych składników, nieszkodzące środowisku, biodegradowalne. Jeśli wymiana jednorazówek na dozowniki na razie nie jest możliwa, szukaj alternatyw, np. mydła w kostce w papierowym opakowaniu zamiast w plastikowym pojemniku. 

Daj alternatywę w wyborze papieru toaletowego

Kwestia wymogu jakości papieru toaletowego nie podlega dyskusji, ale może wśród dodatkowych papierów pozostawianych dla gości dodać jeden ekologiczny, 
wykonany z papieru z odzysku? Można już znaleźć taki papier, który pod względem jakości z recyklingu nie odbiega mocno od zwykłych. A gość sam dokona 
wyboru. 

Zrezygnuj z gadżetów reklamowych

Goście uwielbiają gadżety. Jako część wyposażenia pokoju hotelowego, jako część konferencji. Pomyśl, jak możesz zmniejszyć ich liczbę do minimum. Jeśli nie chciałbyś rezygnować z długopisu i karteczek, znajdź dostawcę, który wyprodukuje je z surowców odnawialnych. Już wymyślone zostały 100-proc. biodegradowalny plastik z glonów wodnych oraz plastik konopny, może za rok...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy