Checklista dla nowicjuszy

Hotelowy know-how

Prawidłowa kolejność obsługi gości w hotelu jest w stanie zapewnić dobre wrażenie z pobytu, co bezpośrednio wpływa na ich lojalność. Zachęca też gości do ponownych odwiedzin i w rezultacie zwiększa zyski hotelu. Jak zatem zorganizować taką obsługę klienta w hotelu, dzięki której można będzie uzyskać maksymalną wydajność, zachowując wysokie standardy? Trudno jest bowiem w codziennej pracy sprawdzić, czy recepcjonista dobrze wypełnia swoje obowiązki, a kelner kieruje się zasadami standardów obsługi klienta. Praca w recepcji hotelowej w dużym stopniu jest oparta na wykonywaniu poszczególnych czynności zgodnie ze szczegółowymi procedurami zawartymi w standardach obsługi hotelu. 
Standardy obsługi gościa hotelowego to zasady, według których hotel komunikuje się z klientem, odpowiadając na jego oczekiwania. Czas reakcji na zgłaszane problemy gości, zrozumienie potrzeb, proponowane rozwiązania oraz efektywność są niezwykle ważnymi elementami budowania bliższej relacji z gośćmi hotelowymi. Poniższa checklista pozwoli na ustandaryzowanie procesów, które mają bezpośredni wpływ na jakość obsługi gości hotelowych. 

I. Cykl obsługi gościa 

POLECAMY

1) Przyjmowanie rezerwacji telefonicznej
Recepcjonista/ka: 

  • Odebrał/a telefon przed trzecim sygnałem 
  • Przedstawił/a siebie i hotel 
  • Zapytał/a w czym może pomóc 
  • Zapytał/a o potrzeby gościa, aby dopasować dla niego ofertę 
  • Zapytał/a o dokonanie rezerwacji 
  • Uzyskał/a wszystkie niezbędne dane do dokonania rezerwacji 
  • Podziękował/a za dokonanie...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy