Grunt to skuteczna filtracja – okapy na potrzeby restauracji hotelowej

Hotelowy know-how

Jednym z największych wyzwań, z którym trzeba się zmierzyć podczas projektowania kuchni w hotelowej restauracji, jest zapewnienie w niej komfortowych warunków pracy. Nie należy to do łatwych zadań, ponieważ jest to zazwyczaj zatłoczone pomieszczenie, pełne gorącej pary, intensywnych zapachów oraz pryskającego tłuszczu. Urządzeniem, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania instalacji wentylacyjnej w kuchniach jest okap gastronomiczny.

Wspomniałem o zapewnieniu komfortowych warunków pracy osobom, które pracują na kuchni w hotelowej restauracji. Uzależnione jest to od sprawnie działającego i odpowiednio zaprojektowanego systemu wentylacyjnego. Kluczowym jego elementem jest wyciąg kuchenny, którego zadanie stanowi przede wszystkim zapewnienie odpowiedniego komfortu cieplnego, poprzez odprowadzanie oparów do kanału wentylacyjnego, jak i wyłapywanie rozmaitych zanieczyszczeń i zapachów. Pamiętajmy, że mało wydajny układ wentylacyjny może negatywnie wpływać na komfort naszych gości, którym z pewnością przeszkadzać będą buchające fale gorąca oraz intensywne zapachy podczas posiłku. 

POLECAMY

Zasada działania

Okapy gastronomiczne poza podstawową funkcją wentylacyjną, oczyszczają powietrze z nadmiaru tłuszczy, wszelkich oparów, np. od zmywarek czy pieców, usuwają również nagrzane powietrze emitowane przez różnego rodzaju sprzęty kuchenne, a dodatkowo mogą posiadać opcję nawiewu świeżego powietrza. Okapy do gastronomii powinny wyróżniać się określonymi cechami. Jak wiadomo, kuchnia to miejsce, gdzie zwykle panują trudne warunki. Łatwo tam o to, aby na powierzchni urządzeń znalazł się rozgrzany tłuszcz. Dlatego okap gastronomiczny musi być wykonany z materiałów odpornych na jego działanie. Ponadto nie powinny mu szkodzić silne środki czyszczące, kwasy czy też wysokie temperatury.

Konstrukcja okapu uzależniona jest od jego typu, zastosowanego sytemu filtracji oraz miejsca instalacji. W ofercie większości producentów dostępne są zarówno okapy centralne, jak i szereg okapów przyściennych, wszystkie modele dostępne są w szerokiej gamie wymiarów gabarytowych. Dobierając rozmiar oraz kształt okapu, warto zwrócić szczególną uwagę na liczbę kroćców, a także ich wymiary oraz położenie. 

Gdzie zostanie zamontowany?

Okapy gastronomiczne występują w wielu wariantach. Poszczególne modele różnią się od siebie wielkością. Jednak mogą mieć także inne możliwości montażowe. Jednak zawsze muszą być starannie dopasowane do danego pomieszczenia – tylko to zapewnia, że będą w nim panowały optymalne warunki do pracy. Większość dużych kuchni ma blaty kuchnie nie tylko pod ścianami, ale również wykorzystuje środek sali, tworząc tzw. wyspę. Jest to o tyle ważne, że wtedy można zdecydować, jaki okap wybrać. 

Jeżeli podejmiemy decyzję, że kuchenki będą ustawione na środku kuchni, wtedy konieczny jest okap centralny lub inaczej określany nazwą wyspowy czy środkowy. To jeden z rodzajów okapów, które nie są wymagane do montażu na ścianie, montowany jest on do sufitu nad wszelkiego rodzaju urządzeniami. Kiedy pomieszczenie determinuje ustawienie kuchenek pod ścianami, to przyda się okap przyścienny. 

Specyfika ku

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy