Każdego ranka na świecie unosi się aromat świeżo parzonej kawy. Zapewne po wodzie jest to drugi produkt, po który niezwykle często sięgamy. Pijemy ją wszędzie: w domach, biurach, kafejkach, na stacjach benzynowych, w hotelowych restauracjach. Stosujemy ziarno, kawę mieloną czy w kapsułkach, ale niezależnie od wariantu zależy nam na ulubionym smaku oraz na dostarczeniu niezbędnej nam, szczególnie rano, kofeiny. Szacuje się, że dzienne spożycie wynosi ponad 2 mld filiżanek, nie powinno nas zatem dziwić, że trzeba postawić na dobrą jakość wypijanej w hotelowych restauracjach kawy.
Inwestując w dobrą maszynę do przygotowywania kawy śniadaniowej czy na konferencjach, warto zwrócić uwagę na intuicyjną obsługę oraz używanie mleka świeżego, a nie sproszkowanego. Wydajność maszyn na ziarno na pewno jest mniejsza niż ekspresów wendingowych czy klasycznych przelewowych, jednak czy nie na jakości i smaku nam najbardziej zależy? Dziś dostęp do wszelkich blendów i gatunków kawy jest praktycznie nieograniczony. Zarówno małe palarnie, jak i wielcy producenci oferują przeróżne rodzaje kaw dostosowane praktycznie do każdego klienta. Można swoją ulubioną mieszankę ziaren kupić w sklepach internetowych, bezpośrednio w palarniach, a czasem też w kawiarniach i restauracjach hotelowych w znakowanych logo obiektu opakowaniach.
POLECAMY
Jaką kawę zatem wybrać?
Są zwolennicy szlachetnej, klasycznej i aromatycznej 100-proc. arabiki, ale i robusta z prawie dwukrotnie większą zawartością kofeiny stanowi atut dla tych wszystkich szukających przede wszystkim kofeinowego pobudzenia. Ze względu na przeznaczenie oraz miejsce podawania kawa powinna być przygotowana w odpowiednich mieszankach, różna dla serwisu śniadaniowego czy konferencyjnego, a jeszcze inna do podawania w kawiarni czy hotelowej restauracji.
Od kawy śniadaniowej oczekujemy przede wszystkim większej zawartości kofeiny, natomiast kawy serwowane po posiłku powinny być różnorodne w smaku: od zrównoważonego cappuccino do intensywnego espresso czy dopio. Serwowane w szczególności w porze południowej kawy smakowe z dodatkiem syropów czy lodów cieszą się niezwykłą popularnością jako uzupełnienie oferty deserowej czy serwowane do świeżo wypiekanych ciast i deserów wprost z hotelowej cukierni. Dobór odpowiedniej jakości syropów i dodatków ma taki sam wpływ na jakość kawy jak samo ziarno czy maszyna i człowiek.
Aby mieć wyjątkową, wręcz niepowtarzalną kawę w obiekcie, warto zastanowić się nad własnymi mieszankami kaw. Z pomocą przyjdą fachowcy od kawy, zaproponują, zmieszają i dobiorą najbardziej odpowiedni dla nas wariant. Niezwykle ważna jest powtarzalność i gwaran...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!