Bar hotelowy – jak sprostać oczekiwaniom gości?

Hotelowy know-how

W dawnych latach  bywalcami hotelowych barów, poza gośćmi hotelowymi, bardzo często byli znani artyści: literaci, aktorzy, muzycy. Przychodzili oni tam nie tylko po dobry trunek, ale po inspirację i wytchnienie czy dobre towarzystwo. Obecnie różnorodność kulturowa gości hotelowych korzystających z usług gastronomii hotelowej baru jest nieograniczona. 

Przed hotelarzami stoi nie lada wyzwanie, aby sprostać oczekiwaniom gości z całego świata. 

Hotele starają się dostosowywać swoje wnętrze do wymogów zarówno estetycznych i funkcjonalnych, jak i standardów i trendów we współczesnym projektowaniu. Choć hotelowe kawiarnie i bary mają międzynarodowy charakter, bardzo często nadal można poczuć tam atmosferę dawnych lat. Dzisiaj właściciele, menedżerowie hotelowych restauracji, kawiarni czy barów są coraz bardziej świadomi tego, że nie tylko jakość i estetyka serwowanych posiłków czy wysokiej klasy obsługa mają wpływ na atmosferę oraz zadowolenie gości. Dobrze zaprojektowane wnętrze jest niezwykle ważnym elementem, który dopełnia całość doskonałego lokalu.

POLECAMY

Aby przestrzeń baru hotelowego spełniała swoją kluczową rolę, powinna być zaprojektowana nie tylko z myślą o Twoich gościach, ale też o osobach pracujących za barem. Pamiętaj, że  Twoi pracownicy będą spędzać tam najwięcej czasu i ich komfort pracy będzie pośrednio wpływać na obsługę gości hotelowych. Funkcjonalny bar musi zapewnić komfortową i bezpieczną pracę, umożliwić w sposób bezkolizyjny realizację zamówień i ułatwić skuteczną obsługę gości. Należy pamiętać, że późne godziny nocne, długie kolejki oraz nierzadko nietrzeźwi klienci często nie ułatwiają barmanowi pracy.

Każda przestrzeń różni się od siebie – pod kątem serwowanego menu, typu klienta, którego gościmy, a także lokalizacji. Podczas projektowania nie można pominąć żadnego z tych aspektów, gdyż to one determinują w głównej mierze charakter, jaki chcemy nadać wnętrzu.

Dzięki postępowi widocznemu w wielu branżach przemysłu gastronomicznego oraz zaawansowanym technologiom producenci sprzętu i elementów wyposażenia tworzą coraz to nowsze i śmielsze rozwiązania usprawniające pracę za barem. Nowocześnie, ergonomicznie zaprojektowane wnętrza powinny wykorzystywać wszelkie udogodnienia technologiczne.

Przy projektowaniu należy pamiętać o dostępności, więc jeśli wielkość obiektu na to pozwala i jest to możliwe, można zapewnić gościom nie jeden, ale kilka barów. Czytelna i dobrze oznakowana droga do pomieszczeń, w których chcemy usytuować lokale przeznaczone pod gastronomię, ułatwi naszym gościom ich odszukanie i dotarcie do nich. Kiedy ustalona jest ogólna koncepcja i specyfika lokalu, a także charakter, styl i kolorystyka, można skupić się na szczegółach, które są niezwykle istotne w przyszłym funkcjonowaniu baru.

Po pierwsze – użyteczność

Zacznijmy od samego kontuaru i jego proporcji. Optymalna wysokość lady to 115–120 cm, a wewnętrznych blatów roboczych – ok. 85–90 cm. Powierzchnia obu blatów musi być wykonana z wytrzymałego, łatwo zmywalnego i odpornego na wilgoć tworzywa. Przestrzeń robocza powinna także uwzględniać miejsce dla wszystkich urządzeń potrzebnych do pracy barmanom: lodówek, kostkarek, speed racków czy nalewaków do piwa. Powinno się też znaleźć miejsce na ścienne półki – to właśnie na nich przechowuje się szkło i butelki z alkoholem. 

 

Stabilność i elegancja

Miejsca przy barze są bardzo lubiane przez klientów, dlatego warto zatroszczyć się o wybór wygodnych hokerów. Modele z tworzywa sztucznego są tanie i lekkie, jednocześnie szybko się niszczą  i nierzadko prezentują się tandetnie. Stalowe hokery z tapicerowanym siedzeniem są znacznie bardziej solidne i eleganckie. W rustykalnych, eleganckich lokalach doskonale sprawdzają się masywne, drewniane modele, zaś w nowoczesnych przestrzeniach bardziej będą pasowały surowe, wykonane ze stali i drewna.

Wyposażenie na miarę

Jaka powinna być wysokość hokerów? Na ogół przyjmuje się zasadę...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy