„Uwolnienie” branży hotelowej spowoduje w najbliższych tygodnia ponowny napływ gości, co może zwiększać ryzyko zakażenia, jeśli jednak odpowiednio podejdziemy do problemu, możemy skutecznie to ryzyko minimalizować. Niezwykle ważne jest w tym czasie profesjonalne czyszczenie i dezynfekcja wszelkich powierzchni. Koronawirus jest wirusem osłoniętym cienką warstwą tłuszczową, dlatego jest wrażliwy na takie detergenty jak mydło oraz preparaty do dezynfekcji na bazie alkoholu.
POLECAMY
Wirus przenosi się:
- bezpośrednio, drogą kropelkową – zawierające wirusa drobne kropelki powstające w trakcie kaszlu, kichania, mówienia mogą być bezpośrednią przyczyną zakażenia, dlatego odległość 1–1,5 m od osoby, z którą prowadzimy rozmowę, traktowana jest jako bezpieczna,
- pośrednio, poprzez skażone wydzieliną oddechową (podczas kichania czy kaszlu) przedmioty i powierzchnie. Wirus nie ma zdolności przetrwania poza organizmem człowieka, ulega dezaktywacji po kilku-, kilkunastu godzinach.
Obecne zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego skupiają się przede wszystkim na:
- zachowaniu bezpiecznej odległości,
- promowaniu regularnego i dokładnego mycia rąk przez pracowników, kontrahentów i klientów hotelu: mydłem o działaniu antybakteryjnym i dezynfekowaniach ich środkiem na bazie alkoholu,
- zapewnianiu, aby miejsca pracy były czyste i zdezynfekowane: powierzchnie w tym podłogi, b...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!