Do niedawna Polska przez wielu uważana była za kraj, w którym kultura picia kawy nie istniała. Dziś wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie poranka bez filiżanki dobrze przyrządzonej kawy do śniadania. Na przestrzeni lat zmieniały się także same sposoby jej przygotowania – rozpoczynając od kawy sypanej, poprzez ekspresy przelewowe i ciśnieniowe, na kawie porcjowanej (w kapsułkach) kończąc. Z biegiem lat świadomość Polaków stale rosła, a popularność kawiarni spowodowała, że ludzie otworzyli się na inne specjały niż te znane do tej pory.
POLECAMY
Wciąż wysoką popularnością cieszy się klasyczne, intensywne w smaku espresso, co nie oznacza, że mniejszym zainteresowaniem cieszą się kawy mleczne, takie jak np. cappuccino z aksamitną, mleczną pianką czy trójwarstwowe latte macchiato. Dużą wagę przywiązuje się również do tego, czy kawa przygotowana jest ze świeżo mielonych ziaren i czy jakość samych ziaren jest odpowiednia – Polacy wiedzą, jakie to ważne, by osiągnąć idealny rezultat.
Co ciekawe, upodobania kawowe Polaków zmieniają się również na przestrzeni roku. Będąc bardziej świadomymi i wymagającymi konsumentami, są oni jednocześnie otwarci na nowości – co widać zwłaszcza w sezonie letnim i zimowym. Podczas wakacyjnych upałów dużą popularnością cieszą się kawy mrożone czy napoje na bazie espresso z lodem i owocowymi syropami. Mniej tradycyjną propozycją będzie orzeźwiająca mieszanka espresso z tonikiem czy desery kawowe. Załączamy dwa interesując...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!