Menu śniadaniowe w hotelu – czego oczekują goście?

Temat numeru

Śniadanie to najważniejszy ze wszystkich spożywanych w ciągu dnia posiłków i często jedyny, jaki gość je w hotelu – zazwyczaj jest już wliczone w cenę noclegu. Dlatego warto z tego posiłku uczynić jeden z największych atutów obiektu i skomponować go idealnie w aspekcie segmentacji naszych gości.

Rośnie liczba obiektów hotelowych i rosną oczekiwania gości w stosunku do oferty pobytowej. Jak to przekłada się na ofertę śniadań w hotelach? Poza nieśmiertelną jajecznicą i parówkami oferta śniadań powinna uwzględniać zindywidualizowane oczekiwania naszych gości. Inne są oczekiwania gości w hotelach biznesowych, a inne w hotelach pobytowych. Śniadania w hotelach biznesowych będą odbywały się zdecydowanie we wcześniejszych godzinach niż w obiektach typowo wypoczynkowych. Różnią się również preferencje kobiet i mężczyzn, a jeszcze inne oczekiwania mają dzieci podczas pobytów rodzinnych. Jak im wszystkim sprostać? 

POLECAMY

Zadbaj o aranżację bufetu

Zanim napiszemy o menu śniadaniowym, podkreślmy, że ważne są także miejsce, w którym podawane są posiłki, aranżacja bufetu oraz obsługa, która go serwuje. Bezdyskusyjnie zawsze musi być czysto, a pracownicy hotelowi dbający o ekspozycję bufetową i serwis stolików powinni witać gości z uśmiechem. W zależności od obiektu, posiadanych sal i zaplecza, a przede wszystkim liczby gości bufety serwowane są na stale zlokalizowanej zabudowie lub też codziennie tworzy się układ stolików i mebli. Śniadanie serwuje się w specjalnych pomieszczeniach (w tzw. salach śniadaniowych) bądź w restauracji, chociaż możemy również spotkać się z serwowaniem posiłków na sali konferencyjnej. Oczywiście przy bardzo małej liczbie gości, zazwyczaj poniżej 10 osób, nie przygotowuje się bufetu, oferując gościom gotowe zestawy, czasami z wariantami wyboru. Obecnie coraz więcej hoteli podnosi poziom śniadań nie tylko asortymentem produktów, ale i napojami. W hotelach spotykamy aromatyczną kawę z ekspresu, bogaty wybór herbat, naturalne soki czy smoothie owocowe lub owocowo-warzywne.
Warto również zadbać o to, aby obrusy na stołach były czyste, niedziurawe i niepostrzępione, zaś porcelana powinna być jednorodna, a nie zestawem czasami kilku różnych kolekcji, i z pewnością nie może być wyszczerbiona. Zadbajmy także o aranżację przestrzeni, czyli zielone rośliny, zioła w doniczkach, owoce w skrzynkach itp. Wszystko zgodnie z zasadą, że „je się najpierw oczami”. Dobre śniadanie, czy to w hotelach dużych, małych, biznesowych, czy pobytowych, powinno pozostawić uśmiech na twarzy naszych gości oraz dobre wrażenie o odwiedzonym hotelu.

Prawidłowy podział i prezentacja bufetu przy śniadaniu to podstawowa kwestia. Gość musi mieć łatwy dostęp do wszystkich oferowanych dań i produktów, a także odpowiednio wydzielone i opisane strefy typu soki, kawa, dania gorące, nabiał. To z pewnością pozwoli na to, aby każdy gość czuł się na śniadaniu swobodnie i komfortowo. Dlatego przy mniejszych salach, a dużej liczbie gości polecam bufet wyspowy z możliwością korzystania z niego z każdej strony. Mocno irytujące jest dla gości czekanie w długiej kolejce, czego możemy uniknąć dzięki odpowiedniej aranżacji bufetu.

Zawsze pamiętajmy o podpisywaniu wszystkich produktów (jeżeli mamy gości zagranicznych, to także w j. angielskim) ze specjalnym oznaczeniem produktów lokalnych/regionalnych. Inny ważny aspekt to odpowiednio ułożenie pozycji na bufecie, aby nie było zbyt ciasno.

 

Menu śniadaniowe

Niezależnie od wielkości hotelu powinno się znajdować kilka gorących dań, np. jajecznica, parówki/kiełbaski/frankfurterki, naleśniki, warzywa, jajka sadzone, żurek, racuchy, boczek grillowany, tosty panierowane czy placki ziemniaczane. Zadbajmy też o równie bogaty wybór pozostałych opcji, czyli minimum cztery rodzaje wędlin plus kiełbasy, kilka rodzajów sera oraz ryby. Nie zapominajmy o warzywach w dużej ilości: pomidorach, ogórkach, paprykach, cebulach i sałatach. Goście powinni mieć również do wyboru dwa, a nawet trzy rodzaje sałatek, np. jedna jajeczna a druga klasyczna grecka. Bardzo ważne jest pieczywo (mieszane, razowe, wieloziarniste, bezglutenowe), w tym także bułki. 

Jemy coraz zdrowiej, więc nieodzownym elementem naszych śniadań są też owoce, i tutaj znowu powinniśmy zadbać o kilka rodzajów: jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, mandarynki, gruszki czy...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy