Przerwa kawowa – tak krótka, a jakże ważna!

Hotelowy know-how

Wybierając najbardziej znane, topowe czy luksusowe miejsce na organizację konferencji, nie można zapomnieć o tak ważnej jej części, jak przerwa kawowa. Dziś już większość obiektów poza standardowym ciastkiem, kawą, herbatą i wodą oferuje coś znacznie ciekawszego, a nawet spektakularnego.

Organizatorzy konferencji poza szczególną uwagą poświęcaną lokalizacji miejsca, estetyce sali, jej wyposażeniu, komfortowym wnętrzom, wydajnej klimatyzacji czy dostępnemu na miejscu technicznemu serwisowi konferencyjnemu interesują się również tym, co, jak i gdzie podane zostanie podczas planowanych w trakcie wydarzenia przerw kawowych. Aby były one idealne, warto zaznajomić się z tematyką organizowanej konferencji, skonsultować z jej organizatorem, kogo zaprasza oraz kto będzie wśród prelegentów, czy to być może znane w tym środowisku nazwiska, czy będą również goście z zagranicy oraz jaki będzie wiek uczestników. 

POLECAMY

Świetne rozwiązanie podczas konferencji i przerw kawowych

Obecnie obserwujemy dynamiczny rozwój rynku kawowego oraz wzrost świadomości konsumentów na temat kawy. Skutkuje to również popularyzacją kawy przelewowej, do niedawna niedocenianej. Ekspresy przelewowe Curtis świetnie sprawdzają się podczas konferencji i przerw kawowych gwarantując dużą wydajność oraz wysokiej jakości kawę przelewową. Curtis wyróżnia się pełną kontrolą parametrów procesu parzenia kawy – temperatury, preinfuzji, bypass’u. W zależności od wyboru urządzenia, ekspresy przelewowe Curtis pozwalają przygotować np. kawę filtrowaną bezpośrednio do kubka, kawę parzoną metodami alternatywnymi czy obsłużyć wielu gości jednocześnie, dzięki urządzeniu G4 Thermopro. Większość ekspresów posiada funkcję warnika i pozwala na jednoczesne serwowanie kawy i herbaty. To wszystko przy zachowaniu atrakcyjnego wyglądu urządzeń.

Michał Ziemlewicz. Dalla Corte brand manager

 

Aranżacja przestrzeni

Mając te dane, z pewności i trafniej wstrzelimy się w oczekiwania naszych gości, dostosowując jeszcze lepiej oferowaną usługę. Trzeba wziąć pod uwagę również czas, jaki przeznaczony będzie na przerwę czy przerwy. Warto zadbać o odpowiednią dekorację, nie tylko kwiatową, adekwatną do pory roku, miejsca, w którym organizowana jest konferencja, oraz do branży samego organizatora czy tematyki spotkania. 

Należy przygotować dodatkowe stoliki, miejsce na swobodną konsumpcję i kuluarowe rozmowy, a w miarę możliwości, przy sprzyjającej pogodzie, także wydzielone miejsca na tarasach czy w parkach i ogrodach przyhotelowych. Przygotowane jedzenie w odpowiedniej oprawie z pewnością będzie jeszcze lepiej smakowało. 

Co podać na stół, czym zaskoczyć organizatora, a tym samym uczestników? Jak pobudzić ich do kolejnej części prelekcji i spowodować, że skupią swoją uwagę w tej części konferencji na tym, co zostało dla nich przygotowane? Klasyczne kruche ciastko, rogaliki, wafelki z serwowaną kawą i dzbankiem wody mineralnej lub soków powoli zostają zastąpione ofertą tak spersonalizowaną, aby zaspokajała potrzeby organizatora.

Odpowiednio przygotowana powinna uwzględniać liczbę uczestników, czas trwania spotkania, preferencje żywieniowe uczestników i samego organizatora (weganie i wegetarianie), wiek uczestników, lokalny charakter miejsca wydarzenia, np. obiekty w górach czy nad morzem powinny zawierać w menu specjały regionu.

Przerwa kawowa – jaki jest cel?

Sama przerwa kawowa z założenia i z nazwy...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy