Wypoczynek w biohotelu – jak to działa?

Hotelowy know-how

Świadomość ekologiczna nie okazała się przejściową modą w branży turystycznej. W związku z tym powstają ekohotele zbudowane zgodnie z zasadami bioarchitektury, gdzie stosuje się recycling odpadów, wykorzystuje się źródła energii odnawialnej i oferuje produkty ekologiczne. Istnieją również sieci hotelowe i stowarzyszenia, które oferują gościom wypoczynek w stylu eko.

Z reguły, myśląc o ekologicznym podejściu do naszego obiektu noclegowego, mamy przed sobą wizję dużych nakładów finansowych w postaci elektrowni wiatrowych, fotowoltaiki lub innych tego typu usprawnień.

POLECAMY

Mają one spowodować, że nasz hotel będzie oszczędniejszy pod względem zużycia energii lub emisji CO2. Można to również uzyskać innymi środkami i tym samym trafić do tego samego klienta. 

Bioferien

Pomocne w tym jest przełamanie utartych schematów, które można połączyć z prowadzeniem małego obiektu mającego w menu dania bezglutenowe lub bez laktozy, bycie eko ma bowiem obecnie wiele wymiarów.

Przykładowo w Austrii działa od 2013 r. portal Bioferien (bioferien.at) skupiający się na oferowaniu pobytów wypoczynkowych w miejscach nastawionych na regionalne i ekologiczne jedzenie. W większości są to małe rodzinne obiekty, w wyjątkowych przypadkach średniej wielkości, ale zawsze przyświeca im idea zdrowego wypoczynku i „zielone”  spojrzenie na dbałość o ochronę środowiska. 

Twórcy portalu Bioferien.at kierują się zasadą: „Co na zewnątrz – to musi być i wewnątrz”. Oznacza ona, że prowadzący obiekt gospodarze są gotowi na zewnętrzne kontrole  przestrzegania kryteriów eko, gdyż wszyscy oferenci godzą się na umieszczenie swych danych w spisie urzędu kontroli ekologicznej. Mogą też być członkami Bio Austria lub Bio Hotels, co tym samym oznacza spełnienie ścisłych wymogów dotyczących jakości produktów żywnościowych wymaganych przez władze tych instytucji. 

Członkowie portalu Bioferien powinni posiadać ważną umowę z urzędem kontroli ekologicznej. Ale to nie wszystko! W przypadku śniadania gość musi mieć możliwość wyboru konsumpcji produktów, które w 100 procentach są certyfikowane, a w przypadku śniadań w formie szwedzkiego stołu produkty muszą być wyraźnie zaznaczone. 50% konfitur i powideł powinno pochodzić z domowego przerobu, nie muszą być ekologiczne. Ponadto obiekty, które serwują nie tylko śniadania, powinny serwować 100% certyfikowanych ziemniaków oraz w całości cukier, nabiał, mleko, kakao, kawę i herbatę, a zboża i przetwory typu mąka, makarony, płatki, pieczywo – 50%. 

„Perły Alp”

Innym równie ciekawym przykładem myślenia i postępowania zgodnie ze społeczną odpowiedzialnością biznesu w odniesieniu do ekologii jest sieć „Perły Alp” (www.alpine-pearls.com). Tutaj z kolei, żeby zostać członkiem, należy uzyskać poparcie od minimum 75% członków gminy. Ponadto należy zagwarantować gościom hotelowym transport z dworca do miejsca pobytu i na odwrót. Wszystkie restauracje w ośrodku sieci muszą również bazować w menu na regionalnych produktach oraz oferować kursy kuchni regionalnej.

Biohotels

Ostatnim przykładem konsekwencji w działaniu, czy wręcz determinacji, jest propozycja wypoczynku w ekohotelach. Ale od razu trzeba zastrzec, że w ni...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy